Od kočárku po první krůčky: Jak vybavit nejmenší děti na zimu

Děti naBOSo Výběr a údržba bot

Od kočárku po první krůčky: Jak vybavit nejmenší děti na zimu

Začíná vaše dítě chodit, když je venku zima? Poradíme, jak zajistit tepelný komfort v nosítku, kočárku i při prvních krocích. Zvolte barefoot boty nebo návleky.

Slunce se začíná zubatit, listí venku hraje všemi barvami a svetr už na procházku nestačí. Je to tak – přichází zima a s klesajícími teplotami venku se pojí každoroční dilema všech maminek: jak děti obléct, aby jim venku nebyla zima? Nenecháme vás v tom: poradíme, na kolik vrstev oblečení myslet, když bude miminko ještě v teplém zimním fusaku v kočárku, i jak dítko obléci do nosítka. A samozřejmě doporučíme i ideální zimní barefoot boty pro první krůčky – nebo hřejivé návleky, když miminko ještě nechodí.

Tohle a ještě víc vám zodpovíme v textu níže. Podíváme se na zimní výbavu pro nejmenší (nejen) z pohledu obuvi a dáme vám i další tipy co a jak.

Kolik času mohou nejmenší dítka strávit venku

Čerstvý vzduch je potřeba pro osvěžení zdraví, těla i ducha, a to jak pro miminka a malé běhající raubíře, tak pro mámy. V zimě je to trochu komplikovanější. Každá maminka denně řeší zapeklité otázky typu – do čeho miminko obléct? Kolik vrstev? Jak dlouho můžeme zůstat venku? Pomyslné přípustné hranice jsou spojené s věkem dítka a číslem na teploměru. Obecně platí, že:

Kvalitní zimní kombinéza, nepromokavé rukavice, teplá čepice a samozřejmě něco hřejivého na nožky jsou naprostý základ šatníku malých dětí.

Jak oblékat a obouvat v zimě do nosítka

V nosítku hřeje z jedné strany dokonalý zdroj topení lidské tělo. Z druhé strany je samotné nosítko či šátek a to vše je schované pod zimním kabátem nebo nosicí bundou. Miminko do nosítka tedy není potřeba soukat ještě do zimní kombinézy. Oblečte ho do více tenčích vrstev, které v případě potřeby sundáte (či doplníte).

Ideální spodní vrstvou jsou merino věci, které mají nezaměnitelné vlastnosti, jako je dokonalá termoregulace (v zimě hřeje, v létě chladí), skvěle odvádí pot, jsou prodyšné a hypoalergenní. Merino pro nejmenší najdete i u českých značek Crawler nebo Dupeto. Další vrstva může být mikina nebo svetřík (klidně ve více vrstvách).

Důležité je zakrýt ty části těla, které vykukují z nosítka ven. Takže hlava, krk, ruce a nohy. Teplá pletená čepice od babičky je sice supr, zkuste ji ale požádat, aby k ní upletla i nákrčník, nebo zrovna celou kukličku. Zvídavá hlavička z nosítka často kouká všude kolem s krkem nataženým tak, že by i žirafa mohla závidět. Jen ať zkoumá svět, ale v teple.

Ruce jsou schované v nosítku nebo obepínají mámino tělo. Pokud je ale vaše miminko tak trochu šermíř, nezapomeňte na kvalitní rukavice, třeba od ověřené značky Reima. Podobně jako rukavice, i na nožky se dají pořídit nohavice, návleky, nebo přímo teplé zimní capáčky. U nás najdete hřejivé zimní návleky Reima nebo softshellové capáčky Kulišárny.

Náš tip: Chraňte citlivou pokožku miminka. Vybavte se kvalitním zimním krémem pro děti. Chlad může jemné dětské pokožce velmi nemile ublížit, proto vybírejte pečlivě a nezapomínejte ty roztomilé škraňky natírat před každou procházkou. Osvědčená čistě přírodní kvalita je například značka Weleda.

Vyrážíme v kočárku

S kočárkem je to podobné jako s nosítkem, jen místo topení značky Máma funguje topení značky Zimní fusak. Pokud neplánujete procházku zakončit na módním veletrhu, klidně nechte miminku to, co nosí běžně doma. Bodýčko a dupačky z přírodních materiálů. Na ně pak můžete hodit fleecovou (nebo teplejší) kombinézu a zababušit miminko do zimního fusaku až po krk.

Pokud bydlíte na horách nebo má být opravdu velká zima, nákupem spodních vrstev z merino vlny rozhodně neuděláte chybu. Samozřejmě nezapomeňte na rukavice, pokud se na kombinéze nedají přetáhnout rukávy přes ruce. I ve fusaku platí, že nohy musí být v teple, hřejivé ponožky či návleky se budou hodit i těm nejmenším.

Nezapomeňte na teplou čepku přes ouška, protože skrze hlavu uniká nejvíce tělesného tepla. A nepodceňte ani funkci ponožek. Takové merino ponožky jsou mimořádně měkké, teplé a zároveň rychleschnoucí.

Pokud je vaše dítko zvídavé a objevuje svět už po svých, spolehlivým parťákem do zimních radovánek bude kvalitní vodě i větru odolná kombinéza. Investice do kvalitního oblečení se vyplatí – a vyplatí se i zkoumat materiály a jejich vlastnosti. Ideál je zimní softshell s funkčními vlastnostmi. Správně zvolená velikost vydrží i dvě sezony.

Pro nákup funkčního zimního oblečení pro děti doporučujeme z vlastní zkušenosti značku Reima. Nabízí zimní kombinézy i samostatné bundy, kalhoty, čepice, šály, rukavice i zimní vodotěsné capáčky. Materiály jsou prodyšné, odolné větru, vodní sloupec je až 12 000 mm a běžnou špínu z nich dostanete relativně snadno. Navíc mají hezké jednoduché vzory, mezi kterými je radost vybírat.

Rada nad zlato: vozte pod kočárkem malou deku navíc. Když vás náhle přepadne rychle klesající teplota, což je klasika zimních podvečerů, jednoduše přihodíte deku pod zimní fusak jako další vrstvu.

První zimní krůčky venku

Do kočárku i na krátké procházky pro nejmenší ťapající bytosti, které se se světem teprve seznamují, doporučíme samozřejmě teplé zimní barefoot boty. Díky tenké a ohebné podrážce se během chůze v barefoot botkách zapojují svaly na celém chodidle, tím se chodidlo prokrvuje a samo se tak vlastně zahřívá. Takže se nemusíte bát, že by dětem byla kvůli tenké podrážce zima.

O výhodách bosých bot u dětí se víc dozvíte v našem Průvodci výběrem prvních botiček. My se teď podíváme na konkrétní typy zimních barefoot botek pro nejmenší nožky.

Na zahřátí nejmenších šlapajících nožiček jsou skvělou volbou zimní kožené botičky s kožíškem od značky Bobux. Mají tenkou ohebnou podrážku, která zajistí jak tepelný komfort, tak dokonalou ohebnost pro správný vývoj chodidel a koordinačních schopností. Kůže je od přírody prodyšný materiál a díky tomu se v botách noha nepotí. Protiskluzový materiál nožku podrží i při zimních nástrahách počasí.

Novinkou jsou softshellové zimní capáčky od české značky Kulišárny. S vodním sloupcem 10 000 mm a hřejivou fleecovou podšívkou budou nožky vašich dětí v teple a suchu. Materiály jsou určené především do interiéru, kočárku nebo nosítka, při lezení po hrubém povrchu by se mohly odřít, což uvádí většina výrobců capáčků.

Nožky v teple a suchu udrží oblíbené zimní capáčky alias návleky Reima. Jsou vyrobené z prodyšného vodotěsného materiálu, ovšem švy nejsou podlepené, takže se snažte zůstat mimo kaluže. Jejich podešev je protiskluzová, pomáhá tak malým dětem při jejich prvních krůčcích. Díky stahovacím šňůrkám kolem kotníků a u horního lemu se boty dobře nazouvají a drží na noze.

Podobně jako návleky Reima poslouží i návleky Stonz. Jsou zateplené fleecem a značka k capáčkům nabízí i možnost pořídit zimní vložku navíc. Materiál je vodoodpudivý, zvládne tedy kromě zateplení nožiček v nosítku i kratší procházku ve sněhu. Navíc mají návleky opravdu hezké jednoduché barvy, které snadno sladíte s jakoukoliv zimní kombinézou.

Capáčky na doma i k babičce

Tipy na zimní obutí ven bychom měli, jenže capající dítko obouváme i doma, do hravých kroužků nebo na návštěvy. Obzvlášť při seznamování tělíčka s novým pohybem chůze je důležité dopřát pohybovému aparátu stoprocentní důvěru v chodidlo a jeho rovnovážné vlastnosti. Samozřejmě že ideál je ťapat bosky, ne vždy je to však možné, reálné nebo vhodné.

Vyhledávejte ponožky a punčochy s protiskluzovým povrchem na chodidlech, nebo se spolehněte na capáčky, které chodidlo uklouznout nenechají. Capáčky mohou být dalším kouskem vaší výbavy pro miminko, kterou máte vždy po ruce. Papučové capáčky s roztomilými obrázky (ale i jednobarevné) nabízí třeba značka baBice nebo Hopi Hop. 

První opravdové botičky

Při nákupu prvních bot je ideální, když už dítko chodí v prostoru samo déle než dva měsíce, bez jakékoliv podpory. Ruce již nemá nahoře, aby se vyvažovalo, a zvládne bez problémů popoběhnout. Teprve v tuto dobu nastává správný čas na výběr prvních botiček.

Takové capkající dítko můžete bez starostí obout do zimních botiček typu prewalker. Jde o lehoučké a velmi flexibilní kožené botičky, které i takto malé dítko dokáže tzv. ušlápnout (ohnout), a díky tomu vedou chodidlo k přirozené chůzi a zdravému vývoji. Užším nožkám budou sedět Froddo Prewalkers, středně široké nožky obují Bobux Marvel a na baculatější nožičky pořiďte Bundgaard Prewalker.

Nožky v teple a suchu udrží i kožené zimní botičky od značky D.D.step, které navíc dítko potěší originálním vzhledem se zábavnými detaily. Další možností jsou zimní či celoroční botičky české značky Beda, které jsou na špičce zesílené tzv. okopem pro vyšší a delší odolnost. Díky zapínání na suchý zip se botky jednoduše obouvají i vyzouvají a skvěle se přizpůsobí každé nožce.

Pokud vás zajímá víc k takzvaným celoročním botám, které jsou ideál na všechna roční období (až na velkou zimu), mrkněte na naši Srovnávačku dětských celoročních barefoot značek. V testování jsme byli opravdu dost pečliví, posuďte sami.

Zimní čas je neúprosně tady. Nepodceňujte kvalitní zimní výbavu pro vaše malé ratolesti, ale ani pro sebe. Stejný čas, který tráví děti na mrazu skotačením, trávíte venku i vy, a to většinou pomalou trpělivou chůzí a postáváním. Studí vás v zimě v klasických botách nohy? V barefootech nebudou. Díky dokonale ohebné podrážce, která nutí do práce všechny svaly vašeho chodidla, se obnoví i – v zimě tolik potřebná – termoregulace.

Kam dál povedou vaše kroky?

 

Související produkty