Průvodce výběrem dětských barefoot bot: Od capáčků po celoročky

Výběr a údržba bot Děti naBOSo

Průvodce výběrem dětských barefoot bot: Od capáčků po celoročky

Výběr dětských barefoot bot není jednoduchá záležitost. Poradíme vám, na co vše se soustředit, kdy pořídit první boty a jak poznáte, že správně sedí.

Pokud uvažujete o nákupu barefoot obuvi pro své nejmenší, nejspíš už víte, že výběr bot není úplně jednoduchou záležitostí. Malé dítě vám většinou ještě samo neřekne, jestli mu je bota malá nebo ho někde netlačí. Jako rodič tak stojíte před nelehkým úkolem. Čím vším se při nákupu dětských barefoot bot řídit?

Kdy dítěti obout první boty

Boty mají v podstatě jen dvě hlavní funkce – chránit dětskou nohu před poraněním a zaručit jí pohodlí při chůzi. Slovo „chůze“ je zde opravdu důležité, protože nemá smysl kupovat boty dítěti, které se zatím jen pokouší o své první krůčky při obcházení nábytku, nebo dokonce teprve sedí v kočárku.

Při nákupu prvních bot je ideální, když dítko déle než dva měsíce chodí v prostoru samo, bez jakékoliv podpory. Ruce už nemá nahoře, aby se tak vyvažovalo, a umí bez problémů popoběhnout.

Proč nákup prvních bot neuspěchat

Z jednoho zcela prostého důvodu – pokud se dítě ještě nepohybuje úplně samo, nemá zatím zcela připravený pohybový aparát. Svaly se teprve formují a vyvíjejí, a pokud v tomto stadiu nazujete dítku boty, nedokáže je tzv. ušlápnout (ohnout). Bota začne fungovat jako taková malá berlička, takže vývoj chůze se následně nebude odvíjet podle chodidla, ale právě podle boty.

Co dítěti obout, když ještě nechodí

Nemůžete se dočkat, až vaše dítě dostane své úplně první boty? Naprosto vás chápeme. Dětem, pro které zatím nejsou vhodné první opravdové boty (teprve se staví, chodí s oporou apod.), můžete pořídit například takzvané capáčky, které jsou vhodné jak k nošení doma, tak venku (záleží na konkrétním modelu). Do chladných dnů jsou zase vhodné speciální návleky, které dětskou nožku udrží v suchu i za deště.

Jaké druhy dětské barefoot obuvi existují

Stejně jako u bot pro dospělé rozeznáváme i u dětské barefoot obuvi hned několik druhů. Každý z nich je vhodný nejen pro jiné aktivity, ale i do jiného počasí. Při nákupu je tak důležité myslet hlavně na to, při jakých příležitostech bude dítko konkrétní boty nosit.

Celoroční barefoot boty

„Celoročky“ jsou trochu vyšší barefoot boty (ke kotníku, nebo nad něj) a obvykle jsou vyrobené z kůže či jiného nepromokavého materiálu, aby je dítko mohlo nosit víceméně po celý rok. Nejsou tedy extra teplé ani prodyšné, navíc mají zvýšený okop, aby odolávaly dětskému dovádění na hřišti či jízdě na odrážedle.

Zateplené barefoot boty

Zateplené barefoot boty jsou opět vyrobené z kůže či jiného materiálu, který je dobře odolný vůči vodě, a navíc uvnitř mívají speciální membránu, která brání průniku vody do obuvi. Oproti celoročkám v těchto botách ještě najdete hřejivý materiál, obvykle přírodní merino vlnu apod., a dítku je tedy můžete nazout během chladných podzimních dnů, na zimní radovánky i do upršeného jarního období, kdy se ještě denní teploty drží nízko.

Barefoot tenisky

Teplé letní dny si žádají parádní barefoot tenisky textilního materiálu či kůže, které vynikají svou lehkostí. Jsou určené jak na léto, tak na venkovní dovádění během teplých jarních dnů či babího léta. Tyto boty nejsou primárně voděodolné, takže pokud chcete zvýšit jejich voděodolnost, doporučujeme je naimpregnovat, čímž materiál navíc ochráníte před nečistotami.

Letní barefoot boty – sandály

Pro ty nejteplejší dny roku, které bývají plné sluníčka, jsou jako dělané právě barefoot sandály. Ty dětské obvykle budou uzavřené s okopem, jsou však na trhu i značky, které nabízí otevřené modely. Barefoot sandály jsou nejčastěji buď textilní, nebo kožené, a jsou vhodné nejen na ven, ale i jako přezůvky či bačkory.

Ponožkové barefoot boty

Speciální obuv, která na první pohled vypadá jako ponožka. Jsou vyrobené z hrubé látky a na spodní části mají pochozí podrážku určenou pro běžné chození v exteriéru, děti je ale poměrně často nosí i jako přezůvky. Tenčí podešev mají ponožkové boty značky Slipstop, které jsou vhodné i do vody. Tlustší podrážkou jsou naopak vybavené modely leguanito značky leguano. Všechny mají tu velkou výhodu, že se dají prát v pračce.

Capáčky

Ideální botky pro první krůčky, pokud dítko nemůže ťapat na boso, jsou capáčky. Jejich předností je nejen měkká podrážka, ale i to, že nijak nezpevňují kotníky, takže se v nich noha může volně pohybovat. Velmi tenká podrážka se hodí spíš do interiéru, některé modely ale můžete obout i na ven.

Prewalkery a první botičky

Prewalkery a první botičky jsou velmi lehké a flexibilní, takže je i malé dítě dokáže při chůzi ohnout. Doporučujeme je pro dítě, které už alespoň dva měsíce chodí v prostoru samo, bez jakékoliv podpory. Ruce už nemá nahoře, aby se tak vyvažovalo, a umí bez problémů popoběhnout. Začínající chodce obujte do capáčků.

Bačkůrky a přezůvky

Barefoot přezůvky do interiéru se hodí jako bačkůrky na doma, do školky či do školy. Chrání dětské chodidlo, předcházejí uklouznutí a zároveň jsou příjemně měkké a flexibilní. S výběrem vám pomůže článek Je čas připravit bačkory, batohy, svačiny a šup zpátky do lavic.

Barefoot holínky

Skákání do kaluží a tancování v dešti s nožičkama v suchu? Obujte svým dětem barefoot holínky a buďte bez starostí. Stejně jako ostatní barefoot boty, jsou i holínky lehké, zcela flexibilní, bez vyvýšené paty či úzké špičky. Přečtěte si článek Jak vybrat ty správné zdravé holínky pro naše nejmenší?

Jak se o boty správně starat

Ať už svému dítku pořizujete nové tenisky, celoročky nebo bačkůrky, je potřeba jim věnovat alespoň základní péči – správně je čistit a pravidelně impregnovat. Jak se starat o různé typy materiálů, aby neztratily své jedinečné vlastnosti a vzhled, jsme přehledně shrnuli v článku S náležitou péčí vám barefoot boty vydrží celé roky. Stačí jen vědět, jak na to.

Jak vybrat vhodnou velikost

Tomuto tématu se podrobně věnujeme v článku o měření nohou při výběru barefoot bot či na webu v záložce Velikosti. Pro připomenutí si to ale stručně shrneme i zde, abyste měli představu, jak na to.

Měření chodidel se dá provádět těmito dvěma způsoby:

Na všech prodejnách naBOSo nejmenším dětem nožičku obkreslujeme. Obkres přeměříme a po přidání správného nadměrku vybíráme padnoucí botu. Ještě ve skladu přeměřujeme botu vevnitř měřidlem PLUS12. Snižujeme tím množství bot, které pak dítě zkouší, což někdy nejde hladce. U větších dětí a dospělých pracujeme rovnou s měřidlem PLUS12.

U vnitřní části bot na to pak můžete vyzrát:

Proč pamatovat na takzvaný nadměrek

Stélka (tedy vnitřní délka boty) není totéž co délka chodidla. Pokud si půjdete koupit barefoot boty, je nutné k délce chodidla (prostoru uvnitř boty, který nohou vyplníte) připočítat ještě takzvaný nadměrek. Ptáte se, proč je to důležité? Jednoduše proto, aby chodidlo při chůzi správně pracovalo (přirozeně se rozpínalo) a abyste při jednotlivých krocích nenaráželi prsty do špičky boty určitě z vlastní zkušenosti víte, jak je to nepříjemné.

Jak velký by měl nadměrek být? Názory se různí a jsou ovlivněné jednak tím, o jaký typ bot se jedná (např. sandály vs. boty na běhání), jednak tím, co je komu pohodlné. Obecně se ale doporučuje volit nadměrek 510 mm u dospělých a 912 mm u dětí. Podrobnější informace o tomto tématu najdete v článku Jak si správně změřit nohu a proč potřebují barefoot boty nadměrek.

Důležitá je u dětských barefoot bot i šířka

Šířka bot je určovaná výrobcem – nejčastěji rozměrem kopyta, na které se boty při výrobě nasazují. Oproti délce ale nebývá až tak jednoduché ji změřit (provádí se to na různých místech, pod různým úhlem), a dokonce po přeměření boty často zjistíme, že výrobcem udávané rozměry se liší klidně i o 10 mm, což už je poměrně dost. Jak si v tomto případě poradit?

Můžete buď použít nástroj Clevermess, nebo změřit šířku stélky (je-li vyjímatelná), přičemž platí, že bota by neměla být těsná, ale naopak natolik široká, aby v ní dítě mohlo při chůzi pohodlně roztáhnout prsty.

Jak tedy vybrat botu správné šířky

Každá značka je trochu jiná, obecně se ale dá stanovit, která je vhodná na jakou nohu. Změřit přesnou šířku boty je v podstatě nereálné, ovšem z níže uvedené tabulky můžete orientačně zjistit, která značka bude vašemu dítku sedět.

Pozn.: Tabulku určitě neberte jako dogma – řada značek se postupem času mění nebo vytváří různé další modely, které již mají jinou šířku.

Tabulka: Značky dětských barefoot bot podle šířek
úzké střední široké
Affenzahn (kromě sandálů) Froddo Pegres
leguano Baby Bare Beda
Bobux Camper D.D.step
Froddo Prewalkers CRAVE Sole Runner
Bundgaard (staré modely) Hopi Hop Bundgaard (nové modely)

Bota musí dobře sedět také kolem kotníku

A jak to poznáte? Tady je rada jediná: zkoušet, zkoušet a zkoušet. Každé dítě má úplně jiný tvar kotníku, ale i achilovky či holeně, a ani nelze přesně určit, která značka vyrábí boty na úzký kotník a která naopak na široký. Obecně to ale výrobci často řeší tak, že na botu přidávají suchý zip. Tím pak můžete botu kolem kotníku utáhnout a v případě užší nožky ho lze i zastřihnout.

Jak je to u barefoot bot s výškou nártu

Co se výšky nártu týká, některé dítě má nohu vyšší, než je běžné (je výrazně klenutá), zatímco jiné ji má zase výrazně nižší (placatá noha). Podobně jako u kotníku platí i tady, že je dobré boty zkoušet, zkoušet a zkoušet. Zároveň vám dost pomůže, když se na botu dobře podíváte (na e-shopu poznáte střih podle fotek). Na vysoký nárt jsou vhodné dětské barefoot boty značek Protetika, Xero Shoes, BEDA nebo 3F Barefoot, zatímco u hodně nízkého nártu se můžete porozhlédnout po modelech AFFENZAHN či Bundgaard. Pokud si přesto nejste jistí, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám s výběrem poradíme.

Je dobré dítě hlavně pozorovat

Optimální nadměrek, šířka boty či její přiléhavost kolem kotníku sice jsou nezbytné parametry, avšak tím úplně nejdůležitějším vodítkem při výběru vhodné velikosti je pozorování. Zaměřte se na to, jak vaše dítko chodí, když je zcela naboso – jakmile mu nasadíte boty, styl chůze i celkový pohyb těla by měl vypadat podobně. Jsou děti, které bez problémů chodí i s 20mm nadměrkem, a naopak jsou děti, kterým při chůzi činí potíže i pouhých (obecně doporučovaných) 12 mm.

Kam dál povedou vaše kroky?

 

Související produkty