Prodejna Dejvice Po-Pá 10-18h, So 10-14, +420 223 013 609
Prodejna Zlín Po-Pá 11-18h, +420 771 133 793 (od 26.10. na nové adrese tř. Tomáše Bati 39)
Prodejna Beroun Po, Út, Čt, Pá 10-12h a 13-16h, St 13-18h, So 9-12, +420 777 844 799

Nákupní košík 0ks - 0 Kč

Váš nákupní košík neobsahuje žádné zboží.

Rozhovor s Andreou Součkovou, majitelkou a zakladatelkou obchodů naBOSo.cz pro Ahinsa Shoes

Jsi majitelkou a zakladatelkou nyní již několika obchodů “naBOSo” - prosím jak Tě to napadlo, jak jsi se k tomuto projektu dostala ?

Skrz vlastní zkušenost. Byla jsem na studijní stáži v Kanadě a začala tam hodně běhat. Vedle toho jsem také stála na nohou 8 hodin denně v laborce, takže ve 25 letech mě bolely kolena a nohy a hledala jsem proč tomu tak je. Poté jsem objevila barefoot boty obula je a už je nikdy nesundala. Postupně jsem se naučila vědomě chodit a bolesti odezněly. Začala jsem si kupovat čím dál více bot od jedné značky, která tady v dané době byla dostupná. Ze svého studentského platu :-). Až jsem vyměnila celý botník. Poté jsem opět odjela do zahraničí, jak říká pan Dušek: ,,Ego bylo na dovolené.” Trávila jsem většinu dne naboso v krásném chrámovém komplexu Ankhor Wat v Kambodži, když ke mě přišel ten nápad na multibrandovou prodejnu a dostání nových značek do Prahy.

IMG_6791

První prodejna byla v Dejvicích, další 2 jsou v Berouně a ve Zlíně - jaký bude další krok ? Neplánuješ rozšíření i do zahraničí ? Je velký rozdíl v zájmu o barefoot Praha vs. zbytek republiky ?

Ano, Dejvice jsou moje srdcová část Prahy. Vybrala jsem je proto, abych to měla kousek do školy :-). Navíc lidé z Prahy 6 se hodně zajímají o zdravý životní styl. V Berouně máme franšízovou prodejnu tzn., že není naše, ale provozuje ji pro nás Šárka Maršnerová. No, a Zlín je moje rodné město. Navíc kde by se jinde měly prodávat zdravé a kvalitní boty než ve Zlíně? Praha je samozřejmě největší město v ČR a zájem je tady samozřejmě větší než ve zbytku republiky.

Jak vidíš vývoj barefoot trhu ? Co se podle Tebe nejvíce změnilo či posunulo a co naopak vázne ? / Co podle Tebe nyní funguje dobře a co ještě potřebuje trochu času ? Jak vidíš budoucnost barefootu a barefoot komunity za 5/10 let ?

Ze začátku bylo málo bot i značek, ale teď se každou chvíli objeví nová značka. Dřív jsme neměli co prodávat a lidé se spokojili s málem. Nyní už si zákazníci rádi vybírají, můžou být náročnější. Posunula se hodně kvalita. Dříve bývalo hodně reklamací. Hodně výrob odešlo z Číny nejen z etických důvodů. Nyní se vyrábí ve Vietnamu nebo například v Portugalsku. Ten kdo v barefoot botech chodí, bude v nich chodit už navždy. Nevrátí se do nepohodlí a věřím, že barefoot komunita bude jen a jen růst a že si tady vychováváme novou zdravou generaci.

IMG_0756

Jak jste si prošli osobně i jako firma období karantény ? Co si myslíš o budoucnosti v tomto ohledu ?

Bylo to těžké období. Děkujeme všem zákazníkům, kteří nás podpořili a objednali si botky přes eshop. Donutilo mě to přemýšlet a věnovat se více eshopu, ve kterém teď vidím větší budoucnost, protože by se taková věc mohla opakovat.

Ahinsa byla jedna ze značek, kterou jste hned od začátku nabízeli, za což moc děkujeme :) Jak nás vidíš nyní/o si o nás myslíš ? Co si podle Tebe o nás myslí Tví zákazníci ? Co je naší předností a naopak co nám chybí ? V čem je podle Tebe naše budoucnost, na co bychom se měli zaměřit ?

Ahinsa ušla ohromný kus cesty. Hlavně v nabídce modelů, materiálů a kvalitě. Nová podešev je skvělá - měkká, ohebná. Ráda nosím model Bindu, protože je velmi pohodlný. Líbí se mi dostatečné místo v přední části boty, např. i na correct toe (korektory prstů z USA) pokud má někdo hallux valgus (vbočený palec). Zákazníci Ahinsu vnímají jako přírodnější značku. Přece jenom nevyrábíte z kůže, ale pouze z veganských materiálů, což pro někoho může být přednost a někomu může kůže chybět. Ale mně se líbí, že se držíte vaší vize. Určitě vás také vnímají jako zodpovědnou značku, která vyznává udržitelnost. V tom vidím i vaši budoucnost.

IMG_0762

Co Tě na barefoot nejvíce baví ?

Volnost, pohodlí, citlivost, posilování všech svalů, šlach v noze

Jaké byly Tvé první barefoot boty ?

Sportovní na běhání, ale pak jsem je začala nosit i do města a postupně koupila nový botník.

Když jsi zakládala a rozjížděla naBOSo, zároveň jsi i studovala - nyní jsi čerstvou maminkou a ke všemu ráda cestuješ a sportuješ - máš nějaký recept jak vše zvládat ?

Nemám :-) Ale ráda dělám věci naplno a podle priorit. Samozřejmě teď je priorita moje dcera ta má vždycky přednost. Máme spolu plno aktivit, aby se mohla rozvíjet jako plavání, baby jógu a hudební školičku apod. Když spinká ihned sedám k PC a pracuju. Využívám každou minutku, kdy je klid :-). Sportování miluju a tak mám sportovní kočár a chodíme spolu běhat. Vlastně se snažím využívat běh jako transport, protože to šetří čas takže, když něco potřebuji zařídit většinou tam běžím :-). Snažím se být co nejvíc efektivní - to mám ráda. Když večer přemýšlím a můžu si odškrtnout hodně věcí, pak jsem spokojená.

IMG_9161

Jak se na Tvé aktivity dívá Tvé okolí, Tvá rodina ? Kdo je pro Tebe největší inspirací (a proč) ?

Všichni pomáhají a podporují nás. V práci a úsilí je to určitě maminka a dědeček. Jinak inspirací je mi každý, kdo na sobě pracuje a dělá dobré věci.

Tušila jsi někdy, že budeš mít síť obchodů ? Jaké bylo Tvé dětské přání/představa o Tvé budoucnosti ?

Chtěla jsem být veterinářkou, doktorkou zajímaly mě přírodní vědy, to jsem také vystudovala, ale čím dál víc o tom přemýšlím tak věřím, že hodně věcí můžeme ovlivnit sami sebou psychosomaticky. Každý je samozřejmě jiný. Mně osobně dělá hodně dobře starat se i o tu vnější schránku - tělo, abych se cítila dobře a byla zdravá.

Procestovala jsi velikou část světa, kde se Ti nejvíce líbilo ? A kde jsi opravdu doma ? Kam se chystáš ? Co Tě na cestování nejvíce láká ?

Líbilo se mi všude. Každá země je něčím výjimečná, ale kdybych měla říct pouze jednu z nich tak Izrael. Byla jsem tam asi třikrát. Není náhoda, že všechny důležité náboženství jsou spojené s touto zemí. Já tam toho ducha cítila také. Fascinovaly mě tam památky, tři moře, potápění, poušť… . Bohužel teď je cestování hodně omezené tak uvidíme, kam se dostaneme a kdy. Ráda bych jela lyžovat do Francie, surfovat a potápět se na Bali a pak vyrazila i do hor na túry do Kanady. Na cestování mě baví ta volnost, poznávání a zážitky. Mám takové motto: ,,Travel is the only thing you buy that makes you richer (cestování je jediná věc na světě, která tě obohatí).

Co Tě dokáže vždy potěšit a naopak co Tě umí opravdu naštvat ?

Tohle mám takové jednoduché, potěší mě dobré jídlo, pití, hudba, přátelé, sport. Nemám ráda nepořádek...

Jaké to je být maminkou, v čem se nejvíce změnil Tvůj život ?

Je to nejlepší, co mě kdy mohlo potkat, moc si to užívám. Změny vnímám jen ty pozitivní. Každý den je to hezčí a hezčí.

Kdyby jsi mohla mít jedno přání, které by se Ti splnilo, co by to bylo (kromě toho mít další přání:)) )?

Subham astum sarvadžagatam. (Kéž jsou všechny bytosti šťastny).

Co je podle Tebe v životě nejdůležitější ?

Láska

Mockrát díky za krásný rozhovor :) !!

IMG_4703

Komentáře (0)